Franko költöztetés logó

Blog

Külföldre költözés – egy egyszerű eszköz, amivel megkönnyítheti

Külföldre költözés – egy egyszerű eszköz, amivel megkönnyítheti

A külföldre költözés rendkívül népszerű téma. A családban, baráti körben, politikai és gazdasági szakemberek körében is. Szinte minden magyar családban akad egy családtag, barát, ismerős, volt munkatárs, aki valamilyen oknál fogva külföldre költözött, kisebb vagy nagyobb időszak(ok)ra.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a külföldre költözés nemcsak anyagi, de nagyon komoly pszichológiai vonzattal is bír. Hogyan teheti ma valaki gördülékenyebbé és kevésbé megterhelővé a külföldre költözést?

Egy költői kérdést tennék fel.

A nyaralás ott kezdődik, hogy felülünk a repülőgépre?

Nos, ahogy egy nyaralásra is hetekkel a kitűzött időpont előtt kezdünk neki ráhangolódni lelkileg és a gyakorlati teendőkkel is, a külföldre költözés esetében még hatványozottabban igaz ez.

Ugyanis létezik egy idegtépő kérdés.

Ezt a kérdést idővel sem lehet ostoba és értelmetlen kifogásokkal kimagyarázni. Ez a kérdés mindig fáj. Nagyon. Újra és újra, minden élethelyzetben. Egyetlen kérdés, ami az összes fájdalmadat azonnal előhozza.

Nem a kérdés maga fájdalmas és nem is a válasznélküliség (nem tudunk rá választ adni), hanem az, hogy erre a kérdésre soha nem is lesz válaszunk.

Egyetlen kérdés: Mi lett volna, ha…?

 

Mi lett volna, ha előre felkészülök lelkileg és teendőkkel is a külföld költözésemre?

Ez az a kérdés, amit megélni nem kívánunk senkinek.

A külföldre költözés lelki nehézségei igen sokkolóak tudnak lenni egyesek számára –hogyan nézzünk szembe velük, szól az örök kérdés.

Akik egyszer úgy döntenek, hogy elhagyják szülőhazájukat, biztosan találkozni fognak a honvággyal, és az ismeretlen csatamezőkön bizonyos nehézségekkel is.

Nem is mindig csak fizikai, gyakorlati és tapasztalati síkon; hanem inkább lelki téren. Csak gondoljunk bele, itthon, az ismerős terepen, ismerős emberek között és a megszokott mikrókörnyezetünkben is mekkora kihívást jelent egy teljesen új munkahely vagy akár egy új lakóhely birtokba vétele.

 

Londoni élet.

Londoni élet.

 

Egy országon belüli költözést is időbe telik feldolgozni, nemhogy nemzetközi szinten játszva a költözés játszmáját.

Nézzük, hogy mivel néz szembe az, aki külföldre költözik és arra is mutatunk tippeket, hogyan lehet ezeken túljutni?!

És még valami: hogyan lehet elkerülni a fenti kérdést.

A külföldre költözés nehézségei és gyógymódjai

Hogyan adaptálódjunk az új élethez?

A kulturális sokk azokra az érzésekre (aggodalom, meglepetés, tájékozódási zavar, bizonytalanság, zavarodottság) utal, amit az emberek olyankor élnek át, amikor egy teljesen különböző kulturális vagy társadalmi környezetben kell működniük (például egy idegen országban).

A jelenség gyakori.

 

honvagy

Honvágy.

 

Oberg többlépéses modellje – aki bevezette kulturális sokk kifejezést – olyan szakaszokat említ meg ebben a folyamatban, mint az inkubációs szakasz, amely tulajdonképpen az új kultúrával való találkozás és a felfedezés szakaszát jelenti.

Vagy a krízis szakasza, amikor egyre több különbséget kezdünk felfedezni a saját és az új országunk kultúrája között, ez zavart okoz bennünk és pánik üzemmódba kapcsolunk. Eluralkodhat rajtunk az elveszettség érzése.

Vagy ilyen még az idegen kultúra megértése, objektív szemlélete és megszokása vagy a hazaköltözés esetén az új életstílustól való búcsú időszaka, amelyhez viszonyítva a hazatérés gyakran visszalépésnek tűnik.

 

koltoztetes kulfoldre franko koltoztet

Franko-Költöztet munka közben.

 

Mi lesz az itthoni dolgainkkal?

Nemcsak a kapcsolatainkra gondolok itt, de a lakásra, az autóra, a háziállatokra, a mindennapi használat tárgyainkra, bútorainkra. Sőt, az egészségbiztosításra, a bankszámlára is. (Például bejelentést szükséges tenni a NAV felé is a külföldre költözésről, 15 napon belül. Ekkor mentesülünk az itthoni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól.)

Majd kiköltözés után lakás, munka, maga a költözés és a pénzügyek elrendezése, az egészségügybe való bejelentkezés is terítéken lesz. Esetleg a papírok honosítása, elfordíttatása is (jogosítvány, bizonyítványok).

Mi segíthet átvészelni a kulturális sokk, az elveszettség érzését ebben az időszakban?

 1. Kérdéscunamira adott válaszok: Amikor az ember külföldre költözik sok kérdés felmerülhet, és ezekre jó választ is kapni. Hol fogok lakni, hol fogok dolgozni? Milyenek lesznek a hétköznapjaim? Hogyan fogok kiköltözni? Változnak majd a kapcsolataim? Megbánom-e majd a döntésemet?

  Számos Expat (külföldre költözött személyre használatos kifejezés) blog és cikk adhat választ egy-egy kérdésre egy adott célország esetében. Érdemes megismerni az adott ország szokásait, az elintéznivalókat, a vízumszabályokat még a kiköltözés előtt. Külföldre költözéssel foglalkozó cikkeink ebben is segítenek.

  dania koltozes

 2. Legyünk részese már itthonról az Expat közösségnek. Számos Facebook csoport és fórum létezik, ahol az adott ország és országrészben élő magyarok osszák meg a tapasztalatukat a mindennapi élet kapcsán. Érdemes már itthon ilyen baráti közösség részese lenni és „ebben a miliőben mozogni”, felkészülni a szokásokra.

  Az új kultúra rengeteg újdonságot tartogat, számos változást hoz az életünkbe. Új képességek kialakítására lesz szükségünk ahhoz, hogy beilleszkedjünk, kezdjük el őket már itthonról edzeni. Merjünk segítséget kérni. A magány és önbizalomhiány kérdéseire is választ kaphatunk.

  london elni

 3. Legyünk tisztában a kiköltözésünk gyakorlati feladataival és lépéseivel. Külföldre költözni, ott idegen nyelven integrálódni, új otthonunkat megismerni, belakni, az itteni életünket áttranszportálni rengeteg gyakorlatias feladatot hoz magával. Egészen hétköznapi problémák súlya veheti át a kezdeti izgatottság érzését. A költözés után jellemző fizikai fáradtság, alvászavar és a rendszeres fejfájás is minimalizálható egy alapos költözés megtervezésével.

  Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan feladat van, ami elefántként ülhet majd a mellkasunkon: intézni a kinti lakhatást, papírokat, munkahelyi teendőket és ugyanannyi munkával jár az ingóságok összepakolása, mintha belföldön belül költöznénk. Az értékek viszont felértékelődnek, többet jelentenek majd egy idegen környezetben, mint idehaza.

  Ez az egyetlen kapocs, ami összeköt a hazánkkal. A megszokott tárgyak, bútorok és azok által hordozott emlékek sora. Az „ismerős” faktor.

 

brussel

 

Milyen nehézségek várhatóak a költözés kapcsán?

Nyelvi nehézségek szinte elkerülhetetlenek.

De a honvágy is igen gyakori. A társadalmi beilleszkedésnek is számos buktatói lehetnek. A helyi emberek is furán reagálhatnak az akcentusunkra, a szokásainkra, és minden idegen lesz. A kultúra is.

Egy ismeretlen kultúrában sok minden új, minden más.

Máshogy élnek az emberek. Nincsnek meg azok az apróságok, amik biztonságérzetet, megnyugvást adtak idehaza, szinte talajvesztettnek érezhetjük magunkat ezek nélkül.

A költözést ezért célszerű részletgazdagon megszervezni, különösen, ha az autónkat is szeretnénk magunkkal vinni.

A költöztetésük többé-kevésbé bonyolulttá válhat attól függően, hogy milyen tárgyakkal költözünk, illetve a háziállatunk (is) költözik-e.

A legtöbb országban külön szabályok vannak erre vonatkozóan.

 

Plusz tipp, hogy ne érezze magát rögtön annyira magányosan odakint

Egy külföldre költözés után gyakorta roppant diszkomfortosan és furán érezhetjük magunkat az eltérő értékek között szocializálódott emberek társaságában.

Rengetegen javasolják az önismereti lehetőség kihasználását, egy külföldi út során! Az ismeretlenbe való integrálódás ugyanis nem könnyű. Az új kultúrában speciális tudásra, ismeretekre, új készségekre lesz szükségünk.  Ehhez szükségünk van a nyitottságunkra és a megfigyelőképességünkre, hogy megismerjük a helyi szokásokat, életmódokat, értékrendet.

 

szlovakia

 

Mielőtt kiköltöznénk, próbáljunk meg egy ideig ideiglenesen külföldre menni (legalább 2-3 hónapra, akár egy ismerőshöz), vagy hosszabb időszakra nyaralni menni és utána dönteni.

A kiköltözés jelentős stresszt hoz magával, kiköltözés utáni első hetekben speciális tüneteket tapasztalhatunk. Ezt minimalizálhatjuk, ha valamelyest már „ismerős” terepre költözünk.

A személyiség és a kultúra összeillése mélyebb kérdés, de néhány tudatos döntéssel magunk is elősegíthetjük a zökkenőmentes kiköltözést.

Miben segít Önnek a Franko-Teher a külföldre költözésben?

Cégünk egyedi és speciális tudással, kiemelkedő szakmai színvonallal, speciális költöztető tehergépkocsikkal és erre a fizikai munkára „szakosodott” munkatársakkal végzi mind a belföldi mind a külföldi, azaz nemzetközi költöztetést.

A dobozos felépítményű nemzetközi költöztetésre szakosodott tehergépkocsi belül párnázott oldalfalakkal rendelkeznek, a védelem érdekében. Kifejezetten a költöztetés összetett munkafolyamataira van kialakítva. Cégünknél például öt különböző méretkategóriát biztosít.

 

koltozteto kategoria 3 bg

Dobozos felépítményű nemzetközi
 költöztetésre szakosodott tehergépkocsi.

 

Az ajánlatkiadásban lefektetett információkhoz, ígéretekhez mindig ragaszkodunk.

Ha időben kezdi el Ön is a csomagolandó anyagok és bútorok listáját összeírni, pontosabban tud a költöztetőcégek felmérő kérdésére válaszolni. Az ajánlat is pontosabb lesz.

Költöztetőcégünknél előzetes felmérés zajlik (kérdéseink vagy akár személyes felmérés révén), így nem fog meglepetés fogadni minket a helyszínen, a fizetendő összeg pedig nem fog változik az előzetesen lefixált összeghez képest Önnek sem.

Minden kiszámítható.

 

koltoztetes csomagolas

 

Az ingóságok a költözés során légbuborékos fóliába, több réteg filcbe (ez egy vastag steppelt szövetanyag) csomagolva, egymás szomszédságában szorosan egymás mellett utaznak, szorosan, biztonságban, mozgásmentesen.

A papírmunka részét képezi nálunk külföldi, azaz nemzetközi költöztetés esetén a pontos csomaglista és egy CMR (nemzetközi fuvarokmány) elkészítése is.

A költöztetés árajánlata nálunk komplex. Telefonos elérhetőséget is kérünk, az információk pontosítása érdekében.

Az EU-n kívül végzett munkák esetében olyan plusz feladat is előtérbe kerül, mint a vámkezelés (mi a komplett vámkezelést is intézzük).

 

koltozes csomagolas

 

Cégünk a sérülések ellen komplett garanciát nyújtó csomagolási és költöztetési szolgáltatást is nyújt. Minden elvégzett külföldre vagy onnan történő hazaköltözés esetén alapszolgáltatásként vállaljuk, hogy a bútorait szükségszerűen szétszereljük.

A használt lakossági ingóságokra érvényesíthető biztosítási formát kötünk Önnel külföldi költözés esetén is.

A külföldre költözés lehet egy izgalmas, kalandos út,
de fájdalmas kudarc is

Ebben pedig jelentős szerepe van a döntéseinknek. Annak, hogy az utazás egyes állomásain milyen döntéseket hozunk és hogyan kezeljük a ránk váró kihívásokat.

Érdemes ezért előre gondolkodni.

A változás és változtatás képessége az emberek többségének kényelmetlen szituációk sorát jelentik. Vannak, akik nehezen állnak át „egy másik frekvenciára”, ha változtatni kell a terven, helyzeten, szituáción.

Cégünk abban segít, hogy a költözéssel együtt járó változás a lehető legegyszerűbb, legkevésbé megerőltető legyen, lelkileg is. A kiköltözés napján elkezdődve. Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni nemzetközi költöztetési és szállítási szolgáltatásainkról.

Költöztetés a gondja? A Franko-Teher megoldja! A költöztetés egy szakma, mi pedig ebből a szakmából élünk 1990 óta!

FrankoKöltöztetés (Franko-Teher Kft.)

Budapest, 1182 Regöly u. 8.
Adószám: 13192103-2-43
Cégjegyzékszám: 01 09 723012

Telefonos elérhetőségünk:
hétfő—szombat: 9 - 18
vas.—ünnepnapokon: zárva
Telefon: +36-1-290-33-80

telefonszámok

Telefonos elérhetőségünk:

hétfő—szombat: 9 - 18

vas.—ünnepnapokon: zárva


+36-1-290-33-80

+36-20-9552-669

+36-20-9797-004

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.