Költöztetés-ez hogy történik!?

Költöztetés-ez hogy történik!?

A szakértő költöztető cég kiválasztása, és a költöztetés munkafolyamatai.

A sérülésmentes, magas szintű költöztetés, profi költöztető választását igényli.
Eljött a költöztetés napja, aminek elvégzésére, már egy hónapja kiválasztottuk a legmegfelelőbb, erre a szakmára szakosodott céget. Miért is egy hónapja, ami esetlegesen soknak, sok időnek tűnhet? Ha rövid időt adunk a megfelelő költöztető kiválasztására, akkor, nem tudunk minden részletre kiterjedő, áttekintő piac, és cégelemzést végezni. Ebben az esetben nagyobb szerepe lesz a szerencsének, illetve annak a ténynek, hogy az általunk megadott rövid határidőt, ki tudja vállalni. Higgyék el, a jó választással nagyon sok gondot levesznek a saját vállukról.

A költöztetésnél az egész eddigi életén át gyűjtött javakat mozgatják meg, a költöztetését végző cég dolgozói.

Ezt a tényt, sajnos sokan nem veszik elég komolyan. Egy összetört, megrongálódott, vagy eltűnt ingóságnak, nemcsak a tényleges, hanem a sokszor az eszmei értéke is nagyon nagy lehet. Ezt bizony sokszor nem veszik figyelembe, a baráti segítséget, vagy a nem igazán erre a szakmára szakosodott áll „költöztetőket” igénybevevők.  Magyarországon igen kevés, de azért meglévő professzionális, kizárólag a költöztetések elvégzésére szakosodott cégek, kifejezetten alacsony áron dolgoznak, és teljes felelősséget is vállalnak a munkájukra. Ezért sem éri meg a baráti költöztetés, vagy egy általános áruszállító vállalkozó igénybevétele.  A költöztetés egy nehéz szakma, melynek kihívásaira, csak szakképzett, és gyakorlott személyzettel, és erre a munkára speciálisan kialakított tehergépkocsival, és felszereléssel lehet megfelelni.

 

Mi alapján válasszon költöztetőt a megrendelő?

Költöztető web lapja.

Szerencsére a mai világ sok lehetőséget ad a körültekintő, több tényezőt összevető választásra. Megnézhetjük a költöztetésre szakosodott cég web-lapját. Nem baj, sőt előny, ha az részletes mindenre kiterjedő. Nem baj, ha első látásra soknak tűnő leírásokat végigolvassa, és ezáltal részletesen tájékozódik. Tény, hogy a legtöbb ember csak a „árak” részt nyitja meg, de akkor lehet, hogy nagyot fog hibázni. Természetesen nagyon fontos tényező az ár, de nem az egyetlen, amit mérlegelni kell. Az rögtön lejön, hogy az adott lapot, egy erre szakosodott web lapkészítő fogalmazta, általános, és nem igazán szakértő téziseket puffogtatva, vagy maga a vállalkozás fektetet bele időt, hogy az akár több évtizedes tapasztalatait leírja, és ezzel segítse a döntésében bizonytalan megrendelőt. Tehát az igényes, szakértő leírásokat tartalmazó web lap előnyt jelent.

 

Költöztetési árajánlat kérésünkre, milyen formátumú ajánlatot kapunk vissza?

Ha megtörtént, hogy az adott költöztető cég web lapján található ajánlat kérés linkben elküldtük ajánlat kérésünket, akkor érdemes figyelni, hogy milyen ajánlatot kapunk vissza. A költöztetés árán felül, milyen az ajánlat részletessége, kidolgozottsága. Ha kétmondatos választ kapunk, az jellemezni fogja a költöztető munka megbecsülését, és annak a várható színvonalát is. Becsüljük meg azt a szolgáltatót, ki az ajánlatot is kidolgozottan, a szolgáltatásai bemutatását részletesen leírja nekünk. Itt is igaz, mint amit a web lap, és a költöztető tehergépkocsi parknál írtunk. Az a szolgáltató, ki áldoz időt, energiát, és befektetést, a web lapjára, árajánlatára, és gépkocsiparkjára, attól magas szintű költöztetési szolgáltatást várhatunk.

 

A költöztetést végző speciális tehergépkocsik megléte. Előny a több költöztető brigád.

Mindenképp nézünk rá, milyen költöztető tehergépkocsival (remélhetőleg gépkocsikkal) dolgozik a költöztetést végző cég. Hiszen aki áldoz a vállalkozására, az komolyan, hosszú távban gondolkodva végzi a munkáját, tehát minden valószínűség szerint, szakmunkát kapunk a pénzünkért. A több költöztető gépkocsi azért jelenthet előnyt, mert egy beeső nagyobb haszonnal kecsegtető munka esetén, nem mondja le a már megrendelt munkánkat a költöztető cég. Minél nagyobb a cég, annál jobb, valószínűleg nem véletlen lett ebben a szakmában több brigádot is alkalmazó költöztető vállalkozás.

 

Költöztető fórumok, leírások.

Nézzük meg a különböző költöztetési fórumokon található leírásokat is. Ebből is leszűrhetünk tanulságokat, mely végül a megfelelő költöztető választását eredményezheti.

Telefonos, vagy akár személyes kapcsolatfelvétel, a költöztetést végző cég diszpécsereivel.

Beszéljünk telefonon a céggel, sok következtetést levonhatunk, mind a szakértelmükből, illetve a hozzáállásukból egyaránt. Ha nagyon körültekintőek akarunk lenni, akkor személyesen a cég irodájában (remélhetőleg van ilyen) is tájékozódhatunk.

Ismerőseink, barátaink, családtagjaink hogyan költözködtek? Tapasztalatok gyűjtése.

Megkérdezhetjük barátainkat, ismerőseinket, ők hogy költöztek, illetve, hogy milyen tapasztalataik vannak a költöztetésről. Nézzük meg a cég nyilvános referenciáját, illetve, hogy magán emberek referencia nyilatkozatait is feltüntetik, vagy esetlegesen megtekinthetővé teszik ezt számunkra.

És ha igazán nagyon alaposak akarunk lenni, akkor az adott céget, az APEH, cégeket, és azok adózását, adózási morálját tartalmazó, nyilvános mindenki által megtekinthető felületén leellenőrizhetjük.

 

Ki csomagol, ki költöztet?

Vegyük azt a szerencsés példát, hogy Önök körültekintő választásának eredményeként, egy igazán magas szintű munkára képes brigád, megfelelő költöztető tehergépkocsival, és felszereléssel kiérkezik a felrakodó címre. Valószínűleg Ön már összecsomagolt, tehát a szekrények tárolók beltartalmát bedobozolta. Egy komoly cég ezt is elvégzi, a szükséges speciális csomagolóanyagok biztosításával együtt, de magyarországi ügyfelek esetében, ez még nem igazán jellemző. Pedig sokkal jobb megoldás, hiszen a csomagolás árát, a megtakarított idővel, és a vele járó idegességgel összevetve,ez egy „igazán megérte” szolgáltatás lehet. Nem beszélve arról, hogy a garanciális dolgokat is egyenesbe teszi. Hiszen, ha más csomagol, mint aki költöztet, akkor nagyon nehéz eldönteni, hogy az esetleges sérülés esetében ki hibázott, aki a csomagolást végezte, vagy aki a költöztetést. De térjünk vissza a gyakoribb megoldásra, tehát, hogy az ügyfél maga csomagolt.

 

Hogyan is történik maga a költöztetés.

A sérülésmentes költöztetés alapelve, hogy a felrakodott ingóság együtt mozogjon, tehát egy egységes egészet képezzen a felépítménnyel. Ezért is jobb a dobozos felépítményű költöztető autó, mert az sokkal merevebb kialakítású, mint a ponyvás szerkezetű.

Tehát először a „pakker” (ő pakol a tehergépkocsin) egy alapot épít. Ezért valószínűleg a nappaliban, és a hálószobában található szekrénysor elhelyezésével kezdi a rakodást. Nagyon feszesen, rakja össze a szekrény elemeket, természetesen csomagolva, hiszen már fent a lakásban fóliázták, és előkészítették a bútorokat, a rakodók. A fólián felül, pokrócokat, és filceket is használ, a pakker,  a sérülések maximális elkerülése végett. Ha a szekrénysor elemei nem adják ki pontosan a költöztetést végző tehergépkocsi szélességét, akkor a réseket ki kell „tömni” egyéb ingóságokkal, mint például csomagolt, fóliázott ágybetétek, csomagolt díszpárnák stb. Mint mondtuk, a cél, hogy ne mozogjon különállóan a bútor, a bútorok. Ha az alap megvan, akkor a tetejére, az apróságok, a rosszul rakható ingóságok kerülnek. Ilyenek a székek, állólámpák, stb. Természetesen ezeket is csak csomagolt formában egymástól levédve, és feszesen rakva lehet sérülésmentesen költöztetni. Ezután következik a következő alap, mely már tartalmazza az ülőgarnitúrákat is. Ezeket fóliázva (akár légbuborékos fólia is lehet) hozzák le a költöztető tehergépkocsihoz a rakodók. Speciális párnákon, állítva rögzíti a pakker a költöztető tehergépkocsi merev oldalfalához. Itt akár egybe is forgathatja a 3-as, és 2-es kanapét. Érthetően itt is nagy előny a dobozos felépítményű kialakítás. Második alap lehet még a hűtőszekrény, mosó, és szárító, és mosogatógép, melyek nagyon kényesek a horpadásos sérülésekre. Ezek tetejét, szintén a rosszul rakható ingóságokkal lehet kirakni, természetesen, csomagolt levédett állapotban, és csakis feszesen. Ez így megy három, négy soron keresztül, míg végül a virágok, kerti dolgok, és egyéb nagyon rosszul rakható ingóságok zárják a sort. Ezeket az ingóságokat is le kell védeni, és stabilan rögzíteni, hiszen ha egy ásó még nem is képvisel nagy értéket, viszont annál nagyobb kárt tud okozni egyéb ingóságban. Az üveglap tároló állványok is a költöztető tehergépkocsi végén vannak kialakítva. Ebben lehet, állítva, biztonságosan költöztetni, a nagyméretű üveg, és tükörlapokat is.

 

Miért nem lehet, egy 3 szobás lakást 3-4 óra alatt elköltöztetni?

Talán már érthető, hogy a fentebb leírtak miatt ez nem kivitelezhető. Mindent külön csomagolni, majd a költöztető tehergépkocsin filcezni, és összerakni a legalaposabban. Ez bizony nem két perc, a garantált folyamatos munkavégzés esetében sem. Csodák nincsenek, maximum gányolok, akik sokkal több kárt okoznak, mint amit megspórolnak az ügyfeleknek.

 

Költöztetés, mint nagy szakmai kihívás.

Talán, ebből a rövid leírásból is látszik, hogy nem egyszerű egy színvonalas költöztetés elvégzése. Ez különösen igaz, a nagyobb távolság (több rázkódás) miatt a nemzetközi költöztetés elvégzése esetében. Remélem tudtunk segíteni, mind a belföldi költöztető, és a nemzetközi költöztető kiválasztásában. A munkafolyamatok rövid leírása segít Önnek az egész költöztetési folyamat teljesebb megértésében.

Jó, és sérülésmentes költözést kívánunk.