Költözés gyerekekkel?

Költözés gyerekekkel?

Közhely, de a költözés stresszel jár. A szervezés, tervezés és pakolás nemcsak rengeteg időt, de sok energiát is felemészt. Éppen ezek miatt ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a család legérzékenyebb tagjairól. Nem, nem a kutyáról beszélünk! A gyerekek a mi gyenge pontjaink.

Az otthonváltás ugyanis nemcsak logisztikai feladatokkal jár. Még felnőttek esetén is előfordulhat, hogy érzelmileg megterhelő ez az időszak. Kisgyermekek esetén azonban ez fokozottan igaz. Sokan úgy élik meg, hogy az egész életük hullik darabjaira, vagy, rosszabb esetben, tényleg elvesztik a talajt a lábuk alól.

Éppen emiatt, ha gyerekes család vagyunk, mindenképpen érdemes fokozottan figyelni néhány dologra.

Az előkészületek

Ahogy arról már korábban is írtunk, a stresszt minimális szintre tudjuk csökkenteni alapos előzetes tervezéssel. Ebbe a pontos időpontok és határidők kitűzése mellett beletartozik az, hogy szortírozunk, mindennek a lehető legpontosabban kijelöljük a helyét az új helyen, és beszerezzük az összes segédeszközt is a költöztetéshez.

Gyerekek mellett van azonban még egy átgondolandó feladatunk. Ez pedig az, hogy örömmel készülődjön az egész család a költözéshez! Ha sikeresen kiemeljük a gyerek számára, hogy milyen jó lesz az új otthon, sok traumát és szorongást el tudunk kerülni. Mondjuk el neki, mennyivel jobb lesz, például lesz külön szobája vagy nagy kert vagy közel lesz a nagymama!

Azzal is tudunk nekik segíteni, ha minden fontos holmiját gondosan őrizzük és átköltöztetjük, mert így lesznek olyan dolgai, amik ott is ismerősek számára. Ezek megnyugvást fognak jelenteni számukra az idegen környezetben.

Kérjünk segítséget a profiktól!

A feszült időszakban, amit a költözés jelent az egész családnak, nagy segítséget jelent, ha nem mindent magunknak kell megoldani. A tervezés csomagolás, cipekedés és utazás terheit minimálisra tudjuk csökkenteni, ha költöztető céget fogadunk! Így, mivel mi is kevesebbet fogunk idegeskedni, a gyerekek is könnyebben veszik ezt az egyáltalán nem kis akadályt.

Hagyjuk, hogy megismerje az új helyet!

Mindenképpen szerencsés eset az, ha nem egyszerűen a mély vízbe dobjuk a gyerekeket. Ez azt jelenti, hogy nem elég arra időt adni neki, hogy elbúcsúzzon a régi helytől. Tegyünk hangsúlyt arra is, hogy az új otthon is alaposan megismerje még a költözés előtt! Látogassunk el többször az új lakásba, sétáljunk a környéken! Nézzük meg az iskolát, óvodát, ha lehet, ismerkedjünk meg a pedagógusokkal. Mutatkozzunk be a szomszédoknak! Így a gyermek azon a napon, amikor már véget ért a költöztetés hosszú folyamata, könnyebben fog belerázódni a mindennapokba!

Emellett engedjük meg neki, hogy az új helyen – korosztályához mérten – maga rendezhesse be a szobáját, ő keresse meg a dolgainak a helyét. Ez is segít neki, hogy otthonosabban érezhesse magát.

Ha gyerekekkel költözik, keressen minket!

Megbízhatóak vagyunk, jó referenciákkal rendelkezünk a nemzetközi és a belföldi költöztetés területén is. Keresse munkatársunkat, és kérjen tőlünk árajánlatot!