Lakást vagy házat vásárolna? Új albérletet keres?

Lakást vagy házat vásárolna? Új albérletet keres?

Költözni időnként szükséges. Nem kis feladat maga a költöztetés megszervezése sem: előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt bizony sok időt és energiát elvesz. Ha valamilyen okból kifolyólag lakhelyet váltunk, érdemes már a vásárlás vagy a bérlés előtt alaposan átgondolnunk néhány dolgot. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy hová költözünk.

Költözni óriási feladat, és nagy felelősség is egyben. Hiszen az ember nem minden nap csomagolja össze az egész lakást, és változtat lakhelyet. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy az új helyszín kiválasztásakor alaposan gondoljuk át, mit is szeretnénk.

Mik azok a dolgok, amire mindenképpen figyeljük oda?

1. Kisebb község vagy nagyváros

Mind a kettőnek van előnye és hátránya is. Az agglomerációban vagy egy kisebb faluban valószínűleg élvezhetőbb a környezet. Nagyobb a csend és jobb a levegő. Nagyvárosban viszont valószínűbb, hogy közelebb találunk munkalehetőséget, kevesebb utazással beérhetünk a munkahelyre, iskolába. Persze, itt is vannak kivételek, de mindenképpen fontos, hogy ahová költözünk, az…

2. Közel van-e a munkahelyhez

Nem csak a mostanihoz. Azt is jó átgondolni, hogy ha a munka területén váltani szeretnénk, találunk-e nekünk valót. Ha például távmunkában gondolkodunk, akkor egyáltalán nem fontos, hogy a város közepébe költözzünk. Ha viszont hosszabb távon elköteleztük magunkat egy cégnek, lehet, hogy megéri közelebb költözni.

3. Gyerekekkel vagy gyerekek nélkül

Ez nem csak amiatt lényeges, mert ha gyerekekkel költözünk, akkor például több szobára lesz szükségünk. A környék sem mindegy. Van-e a közelben számunkra megfelelő óvoda vagy iskola? Esetleg játszótér vagy park? Erre akkor is gondoljunk, ha jelenleg nincsenek gyerekeink, de szeretnénk a közeljövőben családot alapítani!

4. Állatokkal vagy állatok nélkül

És persze milyen állatokkal! Egész más az elvárás, ha tengerimalacunk van, mint ha három nagytestű kutyánk. És akkor is, ha haszonállatokat szeretnénk tartani. Első esetben egy harmadik emeleti garzon, vagy egy társasházi lakás kis előkerttel is megfelelő lehet. Nagyobb állatok esetén azonban szükségünk lesz kertre. És máris elérkeztünk az egyik legnagyobb kérdéshez.

5. Családi ház kerttel vagy lakás kert nélkül

Mindkét lakhatási formának vannak nagy szerelmesei és ellenzői is. Jó előre megvizsgálni, hogy a családi ház a mi életformánknak megfelelő-e. Egy kert nem csak előnyökkel jár, ahová medencét tehetünk, vagy ki tudunk ülni napozni. Sok munka, sok feladat is van vele. Ahhoz, hogy a környezetünk élvezhető legyen, bizony nem kevés időt kell a kert ápolására szánni.

6. Közlekedés

Az előbb említett szempontok között is láthattuk. Fontos, hogy milyenek a lehetőségeink. Rendelkezik-e a család minden tagja autóval? Ha igen, akkor szeretnénk-e a mindennapokban használni, vagy csak hosszabb utakhoz, hétvégéken? Tömegközlekedéssel kell megoldani a dolgokat?  Van-e vasútállomás, autóbuszmegálló a közelben? Hogyan tudjuk megszervezni a napi bevásárlást? Ezek fontos szempontok költözés előtt!

7. Kikapcsolódási lehetőségek

Ezen a területen is mindenkinek egyedi elvárása van. Van, aki szereti a nyüzsgést, és szeret eljárkálni otthonról. Praktikus számára, ha van a közelben bevásárlóközpont, mozi, étterem. Másoknak, főleg a gyermekes szülőknek előny, ha park, játszótér, esetleg egy kellemes sétány vagy egy tó, folyópart van a közelben.

8. Hosszú távra vagy átmenetileg?

Egyáltalán nem mindegy. Ha sokáig szeretnénk az adott helyen élni, akkor az eddig felsoroltakat még inkább érdemes alaposan átgondolni!

Ha, figyelembe véve az alábbi szempontokat, megtalálta álmai otthonát, belevághat a költözésbe!

Amennyiben profi költöztető céget keres, keressen meg minket! Velünk stressz nélkül, biztonságosan, gyorsan költözhet!