Könyvek költöztetése? Erre figyeljen!

Könyvek költöztetése? Erre figyeljen!

A költözés mindig nagyon összetett feladat. Sok mindent alaposan át kell gondolni, precízen meg kell szervezni. Jelenlegi írásunkban kifejezetten könyvtárunk biztonságos költöztetéséről lesz szó. . .

Ha költözésre adjuk a fejünket, nagyon fontos, hogy minden értékünket biztonságosan, minél gyorsabban és hatékonyabban átköltöztessük. Sokaknak komoly érzelmi, sőt, anyagi értékkel bírnak a könyvei. Akár a nagyszülőktől örökölt klasszikus sorozatról, akár a saját magunk által egyenként összegyűjtött kötetekről, akár a mindennapokban használatos szakkönyvekről, tankönyvekről van szó, a könyvekre vigyázni kell! Éppen ezért írtunk össze néhány fontos tippet, ami segít, hogy könyveink biztonságosan szállíthatók és pakolhatók legyenek.

Professzionális segítség

Amit mindenképpen érdemes tudnia: cégünk nem csak a szállításban, de a pakolásban és a csomagolásban is szakszerű segítséget tud Önnek nyújtani. A legbiztonságosabb, legegyszerűbb megoldásnak ezt tartjuk. Ha azonban mégis úgy dönt, hogy saját maga szeretné megoldani a könyvek csomagolásának feladatát, az alábbi dolgokra figyeljen!

Szortírozás, rendszerezés

A legtöbben valamilyen szisztéma szerint tároljuk a könyveinket – érdemes ezt a szisztémát a költözéskor is figyelembe venni. Ez nagy segítséget jelent majd a kipakoláskor, rendrakáskor. Éppen ezért érdemes a dobozolást már időben elkezdeni, mert ha kapkodni kell, szinte biztos, hogy keveredés lesz a folyamat vége.

Dobozválasztás

Mivel a könyveknek elég nagy súlyuk van, semmiképpen sem praktikus túl nagy dobozokba csomagolni – hiszen emeléskor a papír könnyen kiszakadhat. Válasszunk tehát kisebb, vagy közepes méretű dobozokat a pakoláshoz! Az anyaga mindenképpen hullámpapír legyen, mert ez az anyag nyújt a legjobb védelmet a könyveknek!

A könyvek elhelyezése

A könyvek költöztetésénél a lebiztonságosabb megoldás, ha a könyveket fektetve helyezzük a dobozba. Lehet állítva is, de úgy magasabb a sérülés veszélyének lehetősége. Az értékesebb köteteket mindenképpen érdemes külön-külön becsomagolni, színtelen csomagolópapírba vagy buborékos fóliába, a maximális védelem érdekében.

Ha teleraktuk a dobozt, figyeljünk arra, hogy az üres tereket töltsük ki! Erre megfelel az összegyűrt újságpapír, csomagolópapír, esetleg a speciális térkitöltő hab vagy chips is. Így megakadályozzuk, hogy emelés, pakolás közben a könyvek elmozduljanak, és esetleg sérüljenek a sarkok vagy a borítók.

A dobozok lezárása

A biztonságos költöztetéshez tartozik, hogy a pakolás végén jó alaposan lezárjuk a dobozokat. Ehhez a klasszikus, vastag, barna ragasztószalag a legideálisabb megoldás. Erősen ragaszt, és széles felülete miatt nem könnyen enged. Ha teljes biztonságot szeretnénk, használjuk keresztbe-ragasztós technikával!

Cetlizés

A dobozolás utolsó fázisa a cetlizés. Ragasszunk erősen cetlit a doboz tetejére és oldalára is! Írjuk rá, hogy pontosan mi a doboz tartalma! Nagyon fontos, hogy ezt ne felejtsük el, mert így fogjuk pontosan tudni, melyik dobozban mit keressünk!

Ha belföldi költöztetés a feladat, keressen minket bizalommal! A csomagolást is megoldjuk Önnek, hívja bátran kollegainkat, és kérjen egyedi árajánlatot!