Költözés barátokkal vagy költöztetőcéggel? – a rejtett veszélyekről

Költözés barátokkal vagy költöztetőcéggel? – a rejtett veszélyekről

Az emberek jelentős része lelkes és elhivatott támogatója a „barátokkal megoldjuk” kedvelt kivitelezésének. Ha valaha szobrot emelünk a költözés és költöztetés tévhiteinek, akkor azon a főkivitelező alighanem a „így olcsóbb” mantra lesz, aki éppen a barátok bevonását és a keresd a kevesebb összeget az árajánlatokon féle tanácsokat javasolja a költözés előtt állóknak.

Mert ugyebár akkor lesz kedvezőbb a projekt, ha nem szakembert keresünk, hanem megoldjuk okosba. Ezek a tévhitek már megdőltek. Vajon előnyös-e a számunkra a barátok bevonása a történetbe?

Nincs bejárónőnk, szakácsunk és egy magánhelikopterünk a medencés házunk tetején, hogy megengedhessük magunknak a RENDES költözést.

A megoldjuk, a megoldjuk, na és persze a megoldjuk. Nekünk csak ez jutott.
Tenger sokan így állnak a témához.

Alsó hangon 30.000 költözést végeztünk már el a 31 éves pályafutásunk alatt és a legtöbbször azt tapasztaltuk, hogy akik a barátokat vonják be a költözésük viszontagságaiba, azok leginkább anyagi okok miatt döntenek emellett

Valójában ténylegesen tízezreket spórolunk-e azzal, ha a barátokat kérjük fel a nagy munkára vagy léteznek megbújt költségek és veszélyek?  A gyakorlatban nemhogy nem spórolunk, de több terhet vehetünk a nyakunkba vele.

Talán Önnek is ismerősen cseng.

 

Kicsi a lakás, nincs sok holmi.

A közelbe költözünk, egyszeri fordulóval szakember nélkül is megoldható.

Nincsenek spéci törékeny tárgyaink, ezért „nincs szükség” speciális megoldásra.

 

Az emberek hajlamosak lebecsülni bármilyen mozgásigényt, mert félnek attól, hogy nem kapják meg a segítséget. A barátok felé is kissé eltúlzott, vagy önhibájukon kívül alulkommunikált információkat ejtenek meg.

Tehát azt mondják: "Ó, ez nem egy személyes kanapé, csak egy szék", és a következő dolog, amit Ön tapasztal: az a szék hatalmas és egy rossz lifttel rendelkező bérház 8. emeletén helyezkedik el.

Barátokkal vagy céggel költözni?

Létezik egy íratlan szabály, amolyan illemtan, amely arra vonatkozik, hogy viszonzásért cserébe viszonzás jár.

 „Tudom, hogy nem akarja ezt megtenni”, de nem mert nemet mondani.
 Ismerős?

Amit kérünk az ismerősöktől, az nem szórakoztató vagy könnyű feladat.

Senki sem szeret csomagolni és mozgatni, rakodni, cipekedni. A kisgyerekes barátok vagy a rendkívül elfoglalt munkarendek alapján dolgozók valószínűleg nem a legjobb lehetőségeink lesznek, akiket elérhetünk.

Nehezebben tudják hozni az ütemtervet is.

Milyen nemkívánatos hozadékai vannak a barátokkal történő költözésnek, amiről kevesen beszélnek?  Íme, néhány humorosnak címkézett önfelismerő jelenetképp, hogy tisztában legyünk reálisan a nagy nap eseményeivel.

1. Rizikós, hogy valami közbejön

Amikor ott áll reggel a sms-sel a kezében „Bocs, a gyerek lebetegedett.” üzenettel, hirtelen fagypont alá zuhan a hőmérséklet. Összeszorult gyomorral bámulja a kijelzőt, mert amire számított, az úgy tűnik, bizony bármikor köddé válhat.

A barátok nem kötelezték el magukat egy munkarend és munkaidő mellett, nincs Önnel szerződésük. A Mi lesz, ha…kérdésre nem tudja tehát a választ.

Erre tehát nem alapozhat.

2. Sürgés, forgás, vendégség

Már tíz perce pánikban bevadulva nyomkodja a majonéz tubusát, ez ma már a tizedik szendvics, hiába készült rá előző este.

A barátokat illik etetni és itatni egy egész napos szívesség kalandon. Ennek összege pedig akkor tudatosult Önben, amikor előző este a Lidl-ben kapott blokkon ott virított a végösszeg.

Azért, hogy ne kelljen mosogatni, még műanyag poharakat és tányérokat is vett. Vendéglátónak érzi magát, amikor éppen csomagolni és pakolnia kellene, de mindenkinek biztosítani szükséges a vizet és a harapnivalókat.

 

3. Damaklész kardjaként lebeg Ön felett a tartozás

A szívességet szívességgel illik viszonozni. Ez így fear. Ennek pedig nem feltétlenül szükséges egy költözésnek lennie.

Amikor legközelebb a barát kertjének kipucolása közben azon gondolkodik, ezen a szombati napon mi mindent sikerült volna elintéznie, netán a munkában haladnia, rájön, hogy időben, energiában és olykor bizony anyagi értelemben véve is jóval nagyobb kiadás ez ott és akkor, mint amennyit megspórolt anno a költözésnél.

Ráadásul ki emlékszik már rá?!

4. Amiről jó páran megfeledkeznek: az autó nem szívességgel megy

Kölcsön kért egy furgont, a saját vagy barátja autójával tesznek meg …

…egy kört.

Kettőt, hármat, lesz az négy is.

Utána számolt annak, hogy például akár egy 20 km-es távolság oda vissza, nem is egyszer, mennyi üzemanyagba, azaz pénzbe kerül?

A költözés végösszegét bizony ez is jócskán megnyomhatja.

Egy költöztetőcég választása a mai köztudatban úgy él, mint egy „ha nincs más, akkor megbízunk egy céget vele” eset, amikor drágábban és körülményesebben oldjuk meg a költöztetést.

Holott éppen fordítva van.

A megfelelő felszereltségű és méretű tehergépkocsi hiánya sem garantálja a biztonságos szállítást, sőt gyakran az egyszeri fordulást sem tudják garantálni.

5. Nem lehet perfekcionista

Az Ön barátja épp a dereka és háta egészségügyi állapotát kockáztatja, Önért.

A cipekedés, emelés szakszerű kivitelezését egy szakember minden nap megvalósítja (és még ő is a szakmából eredő negatív következményekkel küzd), egy gyakorta ülőmunkát végző személytől elvárni, hogy időre, szakszerűen és helyesen végezze el a munkát, tapintatlanság.

Miközben átéli a fájdalmat, ami nem más, mint a nyak, a derék, a combok és a lábszár hátulsó részén található tónusos izmok túlterhelésre adott reakciója, egy gesztust nyújt Ön felé.

Egyszerűen jófej.

Különösen ülőmunkát végző személyeknél villan fel a Danger felirat, ha beszűkült mozgástartományú ízületekkel edz, mozog, ugyanis borítékolható a sérülés.

Egy porckorongsérv is lehet az egész napos szívesség végeredménye.

Ha azt szeretné, hogy minden 100% -ban a saját elvárásai szerint történjen, szakembereket kell felvennie. A barátai nem fognak csomagolóeszközökkel készülni, sem hevederekkel és spéci eszközökkel, erről is Önnek szükséges gondoskodnia.

Újabb tennivaló a listán.

Ha csomagol, akkor szervezze meg azt időben.

Vannak olyan munkák is, amelyekre a költöztetés-tapasztalat nélküli barátok egyszerűen nincsenek felkészülve, például a családi örökség biztonságos csomagolása vagy a 150.000 forintos komód négyszintes felvonása, azaz 4 részt a negyedikre.  

Állítólag a statisztikák szerint a költözés előtt álló ügyfelek ilyen és ehhez hasonló szempontokat vesznek figyelembe egy adott cég kiválasztásakor:

  • A költöztetés díját tudják-e értelmezni.
  • A költöztetés végső összegének, a komplex munkának a kiszámítása.
  • Szolgáltatások sora, amit az ár tartalmaz.
  • Költözés időpontjának rugalmas kiválasztása, mennyire korlátozottak.
  • Garancia, felelősségbiztosítás, anyagi felelőség vállalása a költöztető cég részéről (a munka és a szállítandó ingóságokkal kapcsolatban).
  • Költöztetőcég kommunikációja (írnak, visszaírnak, felveszik a telefont, szimpatikus-unszimpatikus)

 

A mi 30 éves tapasztalatunk viszont azt mondja, hogy az esetek nagyobb részében az ár dominál.

Az alternatívaként választott megoldások rejtett költségeit figyelmen kívül hagyni pontosan azt jelenti, hogy egy ütődött tréfának vélt jelenséggel állunk majd szembe: épp azzal generálunk plusz költségeket, amivel kapcsolatban meg vagyunk győződve, hogy spórolni fogunk.

A barátságokat is próbára teheti, különösen, ha amúgy sem szívesen merünk kérni. Mit is kérünk valójában?

Vegyen ki egy egész napot, emelje meg, vigye le majd fel, tolja, húzza. Vezessen. Mindezt ingyen és egész nap.

Olyan, mint az íratlan eskü, amelyet letettek Önök egymásnak: „A barátságod a jó és a rossz között is fennmarad ... és mellesleg segítened kell abban, hogy….., amikor szükségem van rá. Ámen."

Legyen szó kanapéról, hűtőről vagy tv-ről, egy egész házról, a mozgatásuk veszélyes, megterhelő és egyeseknek félelmetes feladat.

Ismerős az a szituáció, amikor megkérik Önt, hogy segítsen áthelyezni egy olyan tárgyat, amelyet „könnyűnek” neveztek – de akkor fog padlót, amikor megérkezik és megállapítja, hogy egy egész hálószobára utalnak.

 "Ó, amikor azt mondtad, hogy egy asztal, nem utaltál rá, hogy tömör márványból készült ...

Ha nem megfelelően mérjük fel a feladatot és nem értjük, mit is kérünk aznap akkor ott a barátunktól, nemcsak anyagilag járhatunk rosszul. Elhúzódott költözéssel, sérült tárgyakkal és a barátságon csorbát ejtett szituációval szembesülhetünk.

Ezzel szemben egy költöztetőcég a speciális csomagolóanyagokat is biztosítja, és megfelelő szakértelemmel a csomagolást is megoldja. A nagyobb értékű, sérülékeny tárgyak esetében pedig speciális eszközök és tapasztalat nélkül esély sincs a sérülésmentes szállításra.

Mi sem csupán szállítunk, de pakolunk, csomagolunk, szerelünk, értékeket védünk. A kellemetlen igazság az, hogy a barátok bevonása a költöztetésbe ritkán jelent valódi segítséget.