A költözés, költöztetés – legyen rémálomból álom!

A költözés, költöztetés – legyen rémálomból álom!

Sokaknak a költözés szó hallatán megjelenik egy emlékkép (vagy éppen rémkép) a szemük előtt, ahogyan megpróbálták uralni a káoszt, de sok minden közbeszólt.

A gyerekzsivaj, a ház körüli teendők, karrierben való helytállás és talán még egy négylábú állat is megnehezítette ezt. A költözés nem egyszerű feladat, hiszen másokat nyilvánvalóan egyáltalán nem érdekel, hogy mekkora miatta a felfordulás a lakásban és hogy éppen egy dobozból öltözködünk, ami még elől maradt. Kész csatatérré vált az otthon, a költözés egy teljes munkaidőt is kitenne ilyenkor. És ez még csak a csomagolás része, ott van maga a költözés is, aminek a megszervezése egy újabb kihívás. Hogyan pakoljak? Hívjak költöztető céget? Reméljük ezekhez a kérdésekhez egy kis útmutatót adhatunk.

Tippek és trükkök

A költözés kétségtelenül stresszes és megterhelő tud lenni. Összepakolni az egész életünket zsákokba és dobozokba úgy, hogy közben válogassuk ki azokat a dolgokat, amikre már nincs szükségünk, írjuk össze, mit kell venni, mert a következő otthonunkban nem lesz, és a többi...

Van azonban néhány pakolási technika, amelyet már gyakorlott költözők osztottak meg a nagyvilággal ezzel kisegítve mindenki mást. Bemutatunk ötöt, hátha nektek is a segítségetekre lesz!

Szortírozz, hogy kevesebbet pakolj!

Mielőtt ész nélkül elkezdenél mindent bepakolni a dobozokba, érdemes feltenned magadnak egy pár kérdést minden egyes tárgynál, ami a kezed ügyébe kerül. Szükségem van rá? Kihasználom? Másnál jobb helye lenne? Ha átmegy a rostán az adott tárgy, akkor mehet a költöztető dobozba. Ha nem, akkor kerüljön egy olyan dobozba, amit elajándékozol vagy eladományozol. Neked már nem a kedvenced, de másnak talán kincset ér!

Állíts be időzítőt és pakolj minden nap egy órát!

Egy újabb jó tanács lehet költözködés idejére, ha minden nap csak egy órát rászánsz a pakolásra. Na nem olyan pakolásra gondolunk, amikor kétpercenként eltereli valami a figyelmed. Határozd el, hogy ameddig le nem járt az időzítő, addig csak és kizárólag a csomagolásra koncentrálhatsz. Ne legyen a közeledben se a telefonod, se a számítógéped. Az időkorlát miatt valószínűleg hatékonyabban is fogsz dolgozni, mert tudod, hogy mindössze egy órád van.

Írd rá a dobozokra, hogy melyik szobába szánod!

Nagyon sok embertől hallani, hogy ez az a trükk, ami megkönnyítette a beköltözésüket az új otthonba. Minden dobozon jól láthatóan, nagy betűkkel rajta van, hogy melyik szobába fog kelleni. Így minden egy helyre kerül, ami összetartozik. Pluszban azt is ráírhatod, hogy nagyjából mik vannak benne egy kis extra időspórolásért.

Tekerj, ne hajtogass!

Költözés során jövünk rá, hogy na mégiscsak van mit felvennünk... Azonban maga a felismerés nem oldja meg a problémát. Rengeteg ruha, kevés hely. Hogy mi lehet a megoldás? Ha hajtogatás helyett minden ruhádat összetekered. Kevesebb helyet foglal és kevésbé is gyűrődik meg.

Fontold meg a költöztető cég szükségességét!

Felmérve a helyzetet, hogy hány és mekkora doboz holmi gyűlt össze (és ha van bútor, akkor azt is) érdemes fontolóra venni egy költöztető cég segítségül hívását. Sok időt, energiát és nem utolsósorban fejfájást lehet vele megspórolni. Nem neked kell egyedül lecipelned az autóhoz a dobozokat, oda bepakolni, majd ugyanezt még annyiszor eljátszani, ahányszor kell fordulni az autóval. Minden ilyesmit a költöztető cég vállalja, hogy számodra egyszerűbb és egy kevésbé rémálomszerű élmény legyen a költözés.

Hiszen a költözés egy új kezdet, amit élvezni is kell!