Költöztetési kisokos 3. rész: Kedvenceink, a díszhalak – hogyan költöztessünk akváriumot?

Költöztetési kisokos 3. rész: Kedvenceink, a díszhalak – hogyan költöztessünk akváriumot?

Egy professzionális költöztető cég mindenre fel van készülve. Nem csak az igazán nehéz vagy törékeny tárgyak, de a kiskedvencek költöztetésére is. Íme, néhány tipp arra, hogyan költözzünk, ha akváriumunk van!

A kutya-macska tartás sokak számára nem opció. Például azért, mert sokat utazunk, és a szomszédot nehéz rávenni a felügyeletre. Esetleg azért, mert a családban valaki allergiás az állatok szőrére – vagy egyszerűen azért, mert nem kertes házban élünk, és a lakásban szeretnénk olyan házikedvencet tartani, amelyik nem igényel szabad teret és napi sétáltatást.

Az akvarisztika olyan hobbi, amibe könnyű beleszeretni.

Az akvárium berendezése, a benne úszkáló halak, a növények összeválogatása, a dizájn megtervezése mind-mind olyan összetett feladat, ami megmozgatja a fantáziát. Az eredmény pedig, egy szépen kialakított, tiszta vízű akvárium a szemet gyönyörködteti, a léleknek ledig örömet és nyugalmat ad.

Költözni pedig van, hogy velük is muszáj.

A költözés sokszor stresszes és fárasztó feladat. Különösen így van, ha nemcsak berendezési tárgyaink, de a nekünk fontos kedvencek biztonságos költöztetését is meg kell oldanunk.

Ha akváriummal költözünk, érdemes az alábbi alapelveket figyelembe venni!

Az akvárium legyen üres!

Mivel különösen törékeny tárgyról van szó, ezért a többi sérülékeny ingósághoz hasonlóan kell bánni vele. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy tömjük ki alaposan újságpapírral, majd kívülről is csomagoljuk be! Ehhez a legmegfelelőbb csomagolóeszköz a buborékos fólia, amely felfogja a kisebb-nagyobb ütéseket, maximiális védelmet nyújtva az üvegnek. Utána helyezzük el egy lehetőleg hasonló méretű papírdobozba. A papírdoboz alapanyaga a hullámpapír, amely maga is véd a különféle rázkódásoktól és ütődésektől. Ami fontos: a doboz fala és az akvárium közötti rést a lehető legkörültekintőbben töltsük ki papírral!

A halakra különösen figyeljünk oda!

Mivel őket ki kell venni a megszokott környezetükből, ezért a költözés napjára alaposan készüljünk fel! Lehet őket szállító tartályokban, zacskókban vagy vödrökben is szállítani. Mivel a költöztetési hercehurca számukra különösen stresszes, ezért jó minél később kiszakítani őket a megszokott környezetükből. Az utaztatáshoz az akvárium vizét érdemes használni, nem csak azért, mert így kicsi a hőingadozás, hanem azért is, mert mégis a megszokottság érzését adja nekik. Előtte való nap ne etessük meg őket, mert így kevesebbet ürítenek, és a költözés alatt tisztább marad a vizük!

A növények is kényesek

Bár közel sem annyira, mint a halak. Emeljük át őket vödrökbe, és az akvárium vizével töltsük fel azt! Mivel szükségük van a felszíni oxigénre, ezért, ha lezárjuk a vödröket, ne töltsük túlságosan túl! Azért sem, mert akkor bizony könnyen kilöttyen a víz!

A többi felszerelés szállítása

Miután az élőlényeket kivettük, pakoljuk ki a többi tartozékot, díszeket is! Töröljük le, szárítsuk meg, és ha törékeny, csomagoljuk be alaposan buborék fóliába és papírba! Az apró kavicsokat, homokot zárható műanyag tárolókban érdemes költöztetni.

Körültekintés

Ami nagyon fontos: a halakat mindenképpen az utastérben érdemes költöztetni, vagy, ha megoldható, utazzanak velünk együtt a nagy napon! A költöztető cég figyelmét hívjuk fel arra, hogy akváriumot szállítanak, és természetesen ne felejtsük el ráírni a dobozokra, hogy miket tartalmaznak!

A költözés után az első feladataink között legyen, hogy az akváriumot újra felállítjuk! Minél kevesebb időt töltenek ugyanis a víziállatok megszokott közegükön kívül, annál kisebb az esélye annak, hogy a stressz miatt maradandó kár alakul ki.