A kamra tartalma – avagy mi legyen az eledellel, amikor költözünk?

A kamra tartalma – avagy mi legyen az eledellel, amikor költözünk?

A költözés mind a nyári, mind a téli időszakban bonyolult feladat. Sok dologra kell figyelni ahhoz, hogy ne egy apróságon csússzon el a szervezés.

Főleg a nyári költözések esetén jelent nagy kihívást a telerakott mélyhűtő vagy a zsúfolt éléskamra tartalmának költöztetése. Télen is érdemes azonban figyelni erre. Igaz ugyan, hogy az alacsony hőmérséklet miatt az ételek is tovább bírják, de azért ne legyünk elbizakodottak! Az étel hamarabb tönkremegy, mint gondolnánk.

Mint minden fontos eseménykor, a költözéskor is nagyon fontos a tervezés. A megbízható költöztető cég és az ideális időpont kiválasztása mellett érdemes gondolnunk arra is, mi lesz a sorsa a lakásunkban feltorlódott élelemnek. Legelső lépésként érdemes jegyzetelni: összeírni kategóriák szerint, mink van otthon!

Legfontosabb, ajánlott kategóriák:

  • Romlandó ételek: amiket hűtőben tárolunk, ha onnan kikerül, rövid időn belül tönkremegy.
  • Fagyasztott termékek: ezek nagyon hamar használhatatlanná válnak, azaz: sürgősen el kell őket fogyasztani, tilos visszafagyasztani!
  • Tartós élelmiszerek: konzervek, tartós tej, üveges vagy flakonos ételek-italok. Ők bírják legjobban a költöztetést, de csak abban az esetben, ha jól zárhatóak.

Ezt az összeírást érdemes már több héttel a költözés előtt elkezdeni, és a legjobb, ha az első két kategóriából mindent elfogyasztunk a nagy napig. Ha ez mégsem sikerül, ne kockáztassunk a szállítással: ajándékozzuk el inkább!

A tartós élelmiszerek esetén is jobb, ha nem nagy mennyiséggel indulunk útnak. Még a legjobban csomagolható ételek-italok is potenciális veszélyforrást jelentenek: sérülékenységük miatt a zacskók könnyen kiszakadnak, az üvegek összetörnek, a flakonok kilyukadnak. Költözéskor a túl sok élelmiszer felesleges helyfoglalást, és a már felsorolt okok miatt, kényelmetlenséget okoz. Ha ránk hallgat, legnagyobb részét megeszi, és az új helyen újra feltölti a készleteket.

Ha mégis úgy dönt, valamennyit magával visz

Ez is érthető, hiszen a kicsomagolással, berendezkedéssel sok idő elmegy. Jó érzés, ha akkor van mihez nyúlni ebéd- vagy vacsoraidőben.  Az élelmiszer költöztetésekor azonban érdemes figyelni néhány dologra:

  • Kartondobozokba pakoljunk, de lehetőleg kisebbekbe. Ha túl nagy dobozokat választunk, az aljuk-oldaluk könnyen kiszakadhat, hiszen az üvegben tárolt vagy konzerv élelmiszer súlya sok.
  • A dobozon belül is érdemes zacskóba és buborékfóliába tekerni őket, különösen akkor, ha már megbontott üvegről vagy flakonról van szó.

Még egy jótanács

A költözés napja hosszú és fárasztó. Ne csomagoljunk el mindent túl mélyre, hiszen mind mi, mind az esetleges segítők, barátok megéhezhetnek! Hagyjunk elöl tehát egy kevés ételt és italt, amivel felfrissíthetjük magunkat a nagy munka közepette!