Költöztetési kisokos 1. rész: címkézés profi módon

Költöztetési kisokos 1. rész: címkézés profi módon

A költözés igen összetett feladat. A megfelelő időpont és a profi költöztető cég kiválasztása után még rengeteg tennivaló vár ránk. Csomagolás, dobozolás, rendszerezés, szortírozás – mind-mind olyan kihívásokat jelent, amire érdemes nem legyinteni, hogy majd csak lesz valahogy! Készüljünk inkább minden részletre tudatosan!

Van, aki már költözött életében, van, aki még nem. Van, akinek jó élményei kötődnek a költözéshez, van, akinek szörnyűek. Van, aki tervez, van, aki csak úgy belevág... Több évtizedes költöztető cég vagyunk, így rengeteg tapasztalatot szereztünk ezen a területen. Jelenlegi írásunkban egy bagatellnek tűnő, mégis fontos feladatra szeretnénk felhívni a figyelmet: a címkézésre.

A címkézés akár tudomány is lehetne, de...

A rendszerezés nem megy mindenkinek ugyanolyan könnyen, hiszen mindannyian egyéniségek vagyunk: nem ugyanazok a gyengeségeink, és nem ugyanazokon a területeken vagyunk erősek. Nemcsak azoknak szeretnénk most segíteni, akik unalmasnak, monotonnak találják a rendszerezést, hanem azoknak is, akiknek fontos, hogy mindig minden a helyén legyen. Akármelyik csoportba is tartozunk, a költözés napjaiban biztos, hogy egyikünk sem szeretne elveszni a káoszban!

Ahogy a költöztetés minden fázisát, úgy a dobozokba pakolást, és ezen belül a dobozok felcímkézését is érdemes átgondoltan elvégezni. Ehhez szeretnénk most konkrét ötleteket adni!

 

Mire lesz szükségünk?

Sokféleképpen lehet hatékonyan címkézni, de amire biztosan szükségünk lesz a profi munkához:

Filctoll: vékonyabb és vastagabb típus is legyen nálunk, akár több színben is. A legjobb az alkoholos verzió, arra az esetre, ha például a ragasztószalagra szeretnénk szöveget írni. Akkor is praktikus, ha esetleg eső vagy hó fog esni a költözés napján, mert biztosan nem fog elmosódni a felirat.

Ragasztószalag: lehetőleg áttetsző, hogy ne takarja ki a feliratokat.

Jelölő címke: a legjobb az öntapadós verzió, de megfelel a sima papír is, amit átlátszó ragasztószalaggal rögzíthetünk majd. Ha vizuális típusok vagyunk, érdemes mindél több színben beszerezni.

A címkézés lényege

A jó címkézés nem csak nekünk, de a költöztető cégnek is nagy segítséget jelent. Ha látják, hogy az adott, lezárt doboz mit tartalmaz, melyik helyiségbe kell pakolni, mennyire törékeny vagy mennyire lesz fontos a kipakolás első fázisaiban, akkor ezek szerint tudnak rangsorolni a pakoláskor.

Rengeteg bosszúságtól tudjuk magunkat is megkímélni, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, mit hol találunk. Így biztos, hogy a költözés nem válik rémálommá. Amire figyeljünk: tegyük fel a címkét a doboz minden oldalára, hogy akkor is lássuk, mi van ráírva, amikor azok esetlegesen zsúfoltan lesznek egymásra, egymás mellé rakodva!

Mit érdemes tartalmazni a címkék feliratainak?

Helyiség: Ahova konkrétan be kell, hogy pakolják a költöztető cég emberei a dobozt. Nekünk is óriási segítséget jelent majd, mert nem kell költözés után, a kipakoláskor sokat keresgélni, és egyik szobából a másikba átcipelni a sokszor nagyon nehéz dobozokat.

Fontossági sorrend: Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megjelöljük, melyiket szeretnénk először, és melyiket a végén kicsomagolni. A költöztető cégnek is lehet ezzel jelezni, hogy melyik doboz kerüljön az autó belsejébe, melyiket kell először kipakolni.

Tárgyak típusa: Ezt is érdemes ráírni. Más dobozba érdemes pakolni a ruhaneműt, a törékeny tárgyakat vagy az apróbb elektronikai eszközöket.

Költöztetési kisokosunkat hamarosan még sok hasznos ötlettel folytatjuk!