Kedvenceivel együtt túlvan a költöztetésen? Van még néhány feladat!

Kedvenceivel együtt túlvan a költöztetésen? Van még néhány feladat!

A költöztetés utáni időszak elvileg arról szól, hogy végre megnyugodhatunk, élvezhetjük az új otthon örömeit, és kipihenhetjük a költözéssel járó stresszt és fáradságokat. A gyakorlatban ez azonban nem így van. Még ha igazán előrelátók voltunk, akkor is sok feladat vár még ránk. Ehhez tartozik többek között házikedvenceink hozzászoktatása az új helyszínhez.

Kutyák szoktatásának alapelvei

Szánjunk rá időt!

A kutya főleg a gazdájához kötődik. Ezért úgy tudunk a leghatékonyabban segíteni neki, hogy hozzászokjon az új helyhez, ha eleinte az átlagosnál is több időt töltünk vele. Ha megtehetjük, ne csak a berendezkedés, de kedvenceink miatt is érdemes szabadságot kérnünk a munkahelyen – a költözést követő néhány napban is.

Nemcsak megnyugtató jelenlétünkkel, de apró trükkökkel is tudunk neki segíteni. Hiszen igazából mi ismerjük őt a legjobban! Legyünk találékonyak: például egymás után mutassuk meg neki a helyiségeket! Hagyjuk, hogy mindent megszaglásszon, ismerkedjen az új hellyel, az új berendezési tárgyakkal!

Egyedüllét: folyamatos szoktatás

A legtöbb kutyának kell egy kis idő, mire biztonságban érzi magát az új otthonban a költöztetés után. Emiatt is praktikus, ha nem hagyjuk hosszabb időre magára az első napokban. Főleg lakásban tartott kutyáknál fordulhat elő, hogy akár egész napos nyüszítésbe vagy folyamatos csaholásba torkollik, amikor egész napra elmegyünk. Ami, valljuk be, nem kis konfliktus okozhat új szomszédainkkal, akár hosszú időre is megfertőzve a velük való viszonyt.

Emellett a bútorok is kárát vallhatják, ha kedvencünk megrágja a kanapét, felborogatja a dohányzóasztalt vagy összetöri ugráláskor a vázákat. Ami már réges-régen nem volt szokása, de a költözés okozta stressz miatt újra kölyökként kezd rosszalkodni.

Ha kertben tartott ebről van szó, akkor is érdemes az első napokban több időt tölteni vele. Mutassuk meg neki új házát, járjuk körbe vele a telket! Jelöljük ki a határokat, hogy hol végezze el a dolgát, melyik területet kerülje el, és hasonlók.

Ha túl hamar magára hagyjuk, előfordulhat, hogy mire hazaérünk, felássa a virágos kertet vagy lyukat ás a kerítés alatt. Még rosszabb esetben akár meg is szökhet: higgyük el, egy frusztrált kutya erre megtalálja azt a lehetőséget, amire mi nem is gondoltunk!

Az első időkben persze természetesek ezek a jelenségek, de lecsökkenthetjük az időtartamot, ha hagyunk neki időt, hogy mellettünk legyen, és így szokja meg az új helyet és az új szabályokat.

Igyekezzünk megtartani a megszokott napi rutint!

Nagyon fontos, hogy a kutya költöztetése után olyan helyen pihenhessen, ahol a leginkább otthon érzi magát. Ezt leginkább azzal tudjuk elérni, ha ismerős dolgokkal vesszük körül. Például a régi, megszokott kosarában alhat, a saját tálkájában kínáljuk étellel és vízzel, és kedvenc játékai is körülötte vannak.

Kertben tartott állat esetében pedig érdemes elhozni a régi kutyaházat, akkor is, ha kopottnak, réginek, és valljuk be: büdösnek találjuk. Könnyebben megnyugszik kedvencünk, ha régi házában pihenhet, mintha egy csinos és új, de számára idegen ólban kell eltöltenie az első éjszakákat.

Napi rutin

Szintén sokat segít a beilleszkedésben, ha tartjuk magunkat a napi rutinhoz. Hamarabb fogjuk tudni hosszabb időre magára hagyni. Főleg az etetés és a napi séta rendszeressége az, amik köré felépíthetjük az eb napjait.

Új szomszédok, új kutyák

Nem elhanyagolható szempont, hogy az új helyszínen ismerkedést kell kötni az új szomszédokkal. És nemcsak emberekkel, de kutyákkal is. Akikkel versengés, szexuális érdeklődés fog fellépni, ami könnyen konfliktusokhoz vezethet. Próbáljunk ezért a kutyás szomszédokkal hamar összeismerkedni és kialakítani egy koncepciót, hogy hogyan szoktassuk össze a kedvenceket. Próbáljunk összehozni közös játékokat, sétákat, lehetőleg semleges környezetben. És hagyjuk őket szabadon, persze felügyelet alatt ismerkedni.

Külön szót érdemel, ha olyan helyre költöztünk, ahol gyerekek, esetleg óvoda, iskola van a közelben. Ha kedvencünk nem szokta meg a kicsiket, legyünk nagyon óvatosak! Az első naptól kezdjük őt szoktatni az új ingerekhez, és nagyon figyeljünk a viselkedésükre, ha gyerekek vannak a közelben!

Új hely: új állatorvos

Jó esetben már a költözés előtt tájékozódtunk erről, de ha nem, mihamarabb pótoljuk! Sosem lehet sajnos előre tudni, mikor lesz hirtelen szükségünk orvosi segítségre.

A cicákat is szoktatni kell!

A macska és a stressz

A cicák rendkívüli módon tudnak ragaszkodni a megszokott környezetükhöz és az általuk kialakított életmódhoz. Érthető tehát, hogy még egy új családtag vagy állat érkezése sem okoz nekik akkora stresszt, mint a költözés! Tévhit azonban, hogy a gazdához alig kötődnek, sőt! Annál könnyebben fognak túlesni a költöztetés és az új otthon megszokásának nehézségein, minél jobb a kapcsolatuk a gazdájukkal. És minél jobban segítünk nekik!

Itt is fontos: csak fokozatosan!

Ami a legfontosabb, hogy tegyük macskabiztossá a lakást! Ne legyenek például olyan apró rések, ahová beszorulhat. A törékeny tárgyakat is helyezzük úgy el, hogy egy meggondolatlan ugrással ne tudják az lesodorni!

Alakítsunk ki neki egy alvóhelyet, ahová el tud bújni. Hiszen a macska stresszes helyzetben a menedéket keresi, ahol meg tud nyugodni. Készítsünk tehát neki ilyen menedékhelyet, ahol megszokott tárgyait, tálkáját is elhelyezzük. Ez segít neki abban, hogy az új környezetben kialakuljon a biztonságérzete.

Kiszoktatás

Fontos, hogy az első napokban a lakásban tartsuk. Ne engedjük ki, főleg ne éjszakára! Az idegen hely és az ismeretlen macskákkal való összetűzés komoly bajba sodorhatja. Kiugorhat ijedtében egy autó elé vagy egyszerűen eltéved.

Hagyjuk, hogy először fokozatosan ismerje meg az új lakás minden zegét-zugát. Amikor már a benti térben kezdi biztonságban érezni magát, jelezni fog az ajtó előtt, hogy szeretne kimenni a szabadba. Első útjaira a kertben vagy a környéken menjünk mi is vele, igyekezzünk a közelében maradni! Hagyjuk nyitva a lakás ajtaját, vagy legyünk ott, ha megrémül és szeretne visszaszaladni!

Nyakörv, biléta, chip

A nyakörve erősített biléta, amelyik a macska nevét és címét tartalmazza jól jöhet abban az esetben, ha az állat elkóborol. A chip ugyan csak kutyák esetében kötelező, de szintén praktikus megoldás ilyenkor is.