A költözés napja: erre figyeljünk, hogy kedvenceink jól vegyék az akadályokat!

A költözés napja: erre figyeljünk, hogy kedvenceink jól vegyék az akadályokat!

Ahogy legutóbb is írtunk róla: nemcsak a családtagokat, de kedvenceinket is megviseli a költöztetéssel járó rengeteg tennivaló. Mind az előkészületek, mind maga a költözés napja igen megterhelő lehet számukra. Érdemes ezért előre átgondolnunk, hogyan szervezzük meg a nagy napot. Íme, néhány jótanács, amit ha megfogad, a költözés napja mind Önnek, mind kedvenceinek könnyebb lesz!

Idegenek a házban!

A költözés napja az állandó jövés-menésről szól. A nagy bútorok emelésétől a legkisebb dobozok pakolásáig minden előfordul. Tele van a lakás idegen vagy kevésbé idegen emberekkel. Akár a költöztető cég emberei, akár rokonok vagy barátok nyüzsögnek nálunk, az mindenképpen stresszes körülményeket jelent. És nem csak mi maguk lehetük feszültebbek ezen a napon.  Mindezek kedvencünket is ingerültté tehetik, felzaklathatják.

Nehogy megszökjön!

Fokozottan érdemes figyelni arra, hogy legyen a macska vagy kutya számára egy előre kijelölt, zárható helyiség. Ahová fekhelyét, tálkáját, megszokott dolgait is elhelyezzük a költözés napján. Így nemcsak nyugalomban lehet ezen a zűrös napon, de azt is meg tudjuk akadályozni, hogy megszökjön.

Akár egy, az állat által is ismert rokon vagy barát segítsége is jól jöhet, ha bevállalja, hogy vigyáz kedvencünkre. Sőt, végső esetben egy állatpanzió, vagy ha kutyáról van szó, megszokott kerti kennelje  sem rossz megoldás.

Nem kis gondok adódtak ugyanis már költözés folyamatában levő családoknál, amikor a nap végén vették észre, hogy az állat kiszaladt egy nyitva hagyott ajtón vagy kapun. Ilyenkor ráadásul nemcsak, hogy szaladgálnunk kell utána – ami valljuk be, a költözés napján senkinek sem hiányzik! – de előfordulhat, hogy az állat hosszabb-rövidebb időre el is tűnik. Ráadásul, mivel zaklatott állapotban van, figyelmetlenebb. Könnyebben kerülhet egy autó kerekei alá, vagy csavaroghat el túl messzire, ahonnan csak sokára, vagy egyáltalán nem talál haza. (Ahogy a múltkori írásunkban is jeleztük, pont az ilyen helyzetek miatt érdemes chipet beleültetni.)

Macska esetében a helységbe, ahová bezárjuk érdemes betteni a hordozót, amiben utazni fog. Ideális esetben persze már túl vagyunk a szoktatáson. Ha azonban mégis ezen a napon találkozik vele először, nem baj, ha mellette van: belemászhat, ha el akar bújni a zajok elől.

Zárjuk be tehát alaposan a macskát vagy a kutyát ezen a napon!

Utazás

Általánosan elmondható alapelv, hogy állatunkat „pakoljuk ki” utoljára. Ez nem azt jelenti, hogy mindenek tökéletesnek kell lennie új otthonunkban. Egyszerűen csak azt, hogy az utolsó fuvarral szállítsuk el, és lehetőleg akkor, amikor a behurcolkodást már befejeztük.

Mik a biztonságos szállítás szabályai?

Ami nagyon fontos, hogy amennyiben megoldható, az állatot mi magunk költöztessük át az új helyre! A nagymama zongoráját és az aranyozott kakukkos órát bátran bízzuk rá a megbízható költöztető cég embereire! Ne feledjük azonban, hogy kedvencünk nem egy drága berendezési tárgy, hanem érzékeny, félelemre, szorongásra hajlamos élőlény. Aki elsősorban hozzánk, a gazdihoz kötődik. Megnyugtató jelenlétünk sok nehézségen át tudja segíteni ezen a fárasztó napon is. És így saját magunkkal is jót teszünk: egyszerűbb az új élet elkezdése egy viszonylag nyugodt, mint egy zaklatott, ideges macskával vagy kutyával. (Amit, még egyszer hangúlyozunk: úgysem tudunk teljesen elkerülni..)

Kutya esetén a szállítás általában egyszerűbb. Főleg abban az esetben, ha ő már szokva van az autózáshoz. Ültessük be az autóba, a hátsó ülésbe. Még jobb, ha van mellette egy ismerős vagy rokon, esetleg maga a gazdi, akinek jelenléte biztonságot ad. Az is segít, ha megszokott takarójára fekhet, ami otthonos érzést kelt benne. Ez főleg hosszabb út esetén praktikus.

A macskát mindig zárt hordozóban szállítsuk! A költözés miatt egyébként is nyugtalanabb állat egy pillanat alatt ki tud ugrani az autó nyíló ajtaján. Vagy megijed, és pánikszerűen rohangálni kezd a gépkocsiban, ami szintén nem szerencsés.

Arról, hogy milyen módon szoktassuk őket új környezetükhüz, és mire érdemes figyelni költözés után, legközelebbi cikkünkben írunk.