Hogyan készítsük fel kedvenceinket a költözésre?

Hogyan készítsük fel kedvenceinket a költözésre?

A költözés és a vele járó rengeteg feladat mindenki számára megterhelő. Különösen igaz ez akkor, ha háziállataink vannak. Őket ugyanis ugyanúgy, sőt, jobban megviseli a költöztetéssel járó rengeteg változás, mint minket. Akár macskát, akár kutyát tartunk, külön szervezést igényel, hogy minél zökkenőmentesebben vegyék a költözés akadályát. Mire érdemes figyelni? Hogyan tudjuk felkészíteni a kis kedvenceket a nagy napra?

A költöztetést minden állat máshogyan viseli. A kutyák inkább a gazdihoz kötődnek, így a környezetváltozás kevésbé viseli meg őket. A macskák azonban sokkal jobban ragaszkodnak a megszokott körülményeikhez, így a változásokat is nehezebben viselhetik. Mindemellett elmondhatjuk, hogy a költözés mindenkinek nehéz. Szervezzük meg tehát alaposan!

Saját kuckó kialakítása

Kutyák vagy macskák esetén nagyon praktikus. Jelöljünk ki számukra egy helyiséget, ami lehetőleg jól zárható. A pakolás, dobozolás, cipekedés, bútor tologatás kuszaságában megnyugtató nekik, ha egy elszigetelt helyen tudnak pihenni. Sokkal kevésbé lesznek zaklatottak a költözés napjára. Emellett minket sem fognak zavarni az előkészületekben. Nem kell attól tartanunk, hogy kiszöknek a nyitott ajtón. Egy megzavarodott macska ilyenkor például könnyen elcsavarog, eltűnik. Zárjuk tehát be őket!

Kutya esetén fontos: chip és biléta

A chip kutyák esetén kötelező Magyarországon. Ha még nem rendelkezik vele kedvencünk, ezt sürgősen pótoljuk! Ha pedig már van, keressük fel az állatorvost, és írassuk át a címet az újra. Bilétát is vegyünk neki, amin feltüntetjük az új címünket. Így, ha költözés közben mégis elkódorog a kutya, könnyebben vissza tudják számunkra juttatni.

Szoktatás!

A macskákat semmiképpen se papír dobozban vagy kosárban költöztessük. Mindenképpen jól zárható, speciális hordozóra van szükségünk. Ezt ne az utolsó pillanatban szerezzük be, hanem vegyük meg időben, és kezdjük el kedvencünket hozzá szoktatni! Tegyünk például finomságokat a hordozóba, és hagyjuk, hogy benne pihenjen. Könnyebb lesz majd a költöztetés!

Kutyák esetén érdemes magához a szállításhoz is szoktatni a kedvencünket. Vigyük el autóval néhányszor. Emellett az új környezettel érdemes minél hamarabb megismertetni őket. Ők ugyanis szeretik szagokkal megjelölni környezetüket, amik viszont a költöztetés után eltűnnek. Célszerű, ha rövidebb kirándulásokat szervezünk velük az új lakásba, házba vagy kertbe. Sétáljunk együtt a környéken, hogy hagyhassanak szagot maguk után! Kössük össze jó élményekkel ezeket a kiruccanásokat! Emellett érdemes a leendő szomszédokat is felkészíteni arra, hogy kutyával fogunk melléjük költözni.

Előre keressük meg az új lakásban vagy házban az ő helyét

Nekünk is megnyugtató, ha tudjuk, hol fogjuk elhelyezni a kutyát vagy a macskát, miután beköltöztünk. Vigyük magunkkal megszokott tárgyaikat és játékaikat! A takarókat ne mossuk ki egy darabig! Könnyebben megszokják az új helyet, ha ismerős szagok veszik őket körül. Ez biztonságot ad nekik.

Etetéssel óvatosan!

Általánosan jellemző, hogy mind a kutyákat, mind a macskákat megviselheti a költöztetéssel járó utazás. Ne adjunk tehát enni nekik 12 órával indulás előtt! Így el tudjuk kerülni, hogy az ijedség mellett a rosszullét is megviselje őket. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az állat összehányja magát, a hordozót és az autót.

A gazdi megnyugtató közelsége

Semmivel sem pótolható. A költözés előtt, alatt és utána is gyakran nyugtassuk meg őket, töltsünk velük elég időt! Költöztető cégünk ebben is segít: mi az előkészületkor és a beköltözéskor is ott vagyunk. Így Ön foglalkozhat kedvencével, és mindenkinek egyszerűbb, könnyebb lesz a változás!

Legközelebbi írásunkban azzal foglalkozunk, milyen dolgokra érdemes figyelni a költözés napján.