Akikre ritkán gondolunk, pedig őket is megviseli a költözés

Akikre ritkán gondolunk, pedig őket is megviseli a költözés

A modern ember sajnos nagyon elszakadt a természettől. A mi életünket már nem a vetés-aratás állandó körforgása szabályozza. Mi a reggeli rohanást, a napközbeni kemény - legtöbbször irodai vagy egyéb zárt helyen elvégzendő - munkát és az esti rutint próbáljuk megszervezni. Lelkünknek felüdülést tud nyújtani, ha közel hozzuk magunkhoz kicsit a természetet. Ezért tartanak sokan háziállatot és ezért tartoznak “berendezési tárgyaink” közé a szobanövények.

Ne felejtsük el azonban, hogy a szobanövények nemcsak szebbé és otthonosabbá teszik lakásunkat. Nemcsak közelebb hozzák a családhoz a természetet, amiből a 21. századi ember napi szinten ki lett szakítva.

A növények élőlények.

Éppen emiatt különleges bánásmódot igényelnek.

Költözéskor is.

Kicsit bonyolultabb dolog őket költöztetni, mint a többi ingóságunkat. Ha azonban néhány dologra figyelünk, elkerülhetjük, hogy ezek a szemet és lelket gyönyörködtető teremtmények maradandóan sérüljenek. És azt is, hogy költözéskor előre nem látható bonyodalmakat okozzanak.

A növények osztályozása

Nem bonyolult dolog. Vannak nagyobb, és kisebb szobanövények.

A nagyobbakat önállóan lehet költöztetni.

Amire figyelni kell: alaposan és óvatosan tekerjük őket körbe védőfóliával. Így nem fognak a levelei sérülni, könnyebben kiférnek az ajtón, és  kisebb helyet foglalnak el a teheratóban is. Ha féltjük a drága kaspót, a költöztetés előtt két héttel ültessük át a növényt hasonló méretű műanyag cserépbe! Ha azonban a Frankoval költöztet, erre ne legyen gondja! Mi tudunk bánni mindennel, ami törékeny.

A kisebb szobanövényeket nyitott tetejű dobozban praktikus elhelyezni.

Egymáshoz szorosan, hogy ne csúszkáljanak. Leveleiket óvatosan rendezzük el, hogy ne érhesse őket sérülés!

Óvatosan a locsolással!

Alapszabály, hogy a szobanövényeket alaposan locsoljuk meg - két nappal költözés előtt. Utána azonban már ne tegyük.

Ennek két oka van.

Egyrészt költöztetéskor könnyen kifolyik a víz a cserepekből. Nem kis kényelmetlenséget okozva így pakoláskor, de az új otthonba való költöztetéskor is.

Másrészt a földbe beivódott víz megnöveli a cserepek súlyát. Nem hisszük el, de nem is kicsit! Akkora cipekedés esetén, amivel egy költözés jár, ez sem elhanyagolandó szempont!

Hová tegyük őket a költözés napján?

Alapelv, hogy őket visszük ki a lakásból utoljára és költöztetjük be az új helyre először.

Találjunk tehát nekik egy olyan sarkot vagy kis szobát, ahol pakoláskor nincsenek útban és ahol nem éri őket a huzat. Ne feledjük: ők élőlények, megviseli őket az őszi-téli hideg! Ezért is jó, ha a lehető legkevesebb időt töltenek az álló, fűtetlen teherautóban.

Előre találjuk ki azt is, hogy az új lakásban hová tehetjük őket, amíg tart a költözés. Lehetőleg itt se érje őket a huzat, és fordítsuk őket a nap felé! Így még sokáig társaink lehetnek otthonunk mindennapjaiban.