Költöztetés checklista, avagy költözés lépésről lépésre

Költöztetés checklista, avagy költözés lépésről lépésre

A cél, hogy minden részlet időben a helyén legyen, létezik ennek a csomagolás-pakolás-költözés Bermuda háromszögben történő köddé válás elkerülésének valami forgatókönyve?

Cikkünkben hoztunk egy költöztetős ellenőrzőlistát, mert egy költözésnél nem a költözés napja a legizzasztóbb kihívás, hanem az azt megelőző néhány hét.

Mik a rangsorteendők, amiket célszerű lépésről lépésre módon kivitelezni a kaotikus helyzetek elkerülése végett?

Költözik.

A kanapén eltöltött adrenalinlöket átélése helyett szépen lassacskán bekúszik a küszöbön a káosz gondolata is.

Majd azt veszi észre, hogy gyakran bokáig süllyedve a kétségbeesésben, kapkodva teszi fel a kérdéseket: mit kell először csomagolni költözéskor, mikor mit célszerű intézni?

Majd vésztartalék megnyilvánul, a túlélő üzemmód bekapcsol.
A legtöbb ember elkezd szervezni, listákat írni, azonban a rendszerezéssel szembeni olykor nem indokolatlan irtózásukat legyűrve ismételten és ezúttal is felteszik a kérdést:

Mik a rangsorteendők, amiket célszerű step by step, lépésről lépésre módon kivitelezni a kaotikus helyzetek elkerülése végett?

Csomagolás a költözésnél – hol kezdjem?

A költözés szervezettség nélkül annyit ér, mint éhes oroszlánnal szemben az integetés. A teendők halmaza idővel fel fogják falni.

A való életben pénzt, időt és harmonikus mindennapokat is veszíthet. Tudom, hogy milyen érzés, amikor szorít a cipő és csak a kapkodás megy.

Ha új otthonba készül, az első vagy inkább nulladik lépés a szervezés kérdése lesz. A pontos lépésről lépésre terv elkészítése, hogy a költözés legnagyobb hullámai mellett is stabilan állhasson saját hajójának kormányánál.

Ha evezett már kenuban vagy kajakban, akkor tudja, hogy egy kajakos önmagára van utalva.

A vízhullámok meglovagolása során vagy acélosodik a személyisége vagy elbukik a szituációban. A kajak sodródik, a sziklákhoz csapódik, ha nem gondoskodik megfelelően az irányításról.

A bukásokat nem foghatja az időjárásra, a körülményekre.

Ha azonban kenuban evezik, mindig van egy társa, akivel együtt evezve motiválják egymást, egymás keze alá dolgoznak.

A költöztetés kapcsán számos tévhit miatt ülnek az emberek rendszeresen a kajakba, holott szakmai segítséggel jóval kényelmesebben utazhatnának egy kenuban is.

A szervezettség a költözés, valamint költöztetés nyíltan vállalt szeretője

Összeállítottunk egy költözködési ellenőrzőlistát, amelynek célja, hogy a költözés dátumának kitűzésétől számított naptól a költözés napjáig gyakorlatias, használható tippeket adjunk.

Itt található minden, amit tudnia kell, ha új otthonba költözik.

Egy olyan rendszer létrehozásáról van szó, amelyet módszeresen követhet.

Hatalmas vállalkozásba fogott bele és világos terv nélkül gyorsan eltévedhet a mellékutcákban és elfogyhat az ideje is. A költözés dátumának kitűzése után ugyanis ketyeg az óra.

Kövesse lépésről lépésre az alábbi teendőket:

0. lépés: Ha addig albérletben élt, győződjön meg róla, hogy értesítette főbérlőjét, a szerződésben leírtak alapján. A felmondási időnek is van kifutási ideje.

Ha eladta az ingatlanát, mennyi időn belül kell kiköltöznie? Vizsgálja meg azt a helyet, ahová költözik. Ismerje meg a helység adminisztratív intézményeit és az ingatlan adottságait is gondolja át. Beleértve a költözésre váró bútorok, ingóságok mennyiségét.

1. lépés: Tegye posztitra, online vagy offline naptárba a költözés dátumát. Minden nap úgy tekintsen Önre, mint a legszigorúbb főnöke reggeli üdvözlete. Majd a dátum alapján kérjen ajánlatot a költöztetőcégektől és olajozza le a szolgáltatást.

2. lépés: Készítsen leltárt és döntse el, hogy mit szeretne átmenekíteni, mi megy a kukába, adományba és mi az új helyen beszerzendő pótolni való. Ez alapján fogja tudni időben megrendelni párhuzamosan az új bútorokat, vagy elintézni az új kazán, a festés vagy az új konyhabútor időben történő megvalósulását.

3. lépés: Vásároljon kiváló minőségű csomagolóanyagokat, de a legprofibb költöztetőcégek ebben is segítenek Önnek. A költözésnél sokan csak a szakemberek és gépjárművek felszereltségét tekintik prioritásnak, pedig a biztonságos költözés a csomagolásnál kezdődik.

4. lépés: Kezdje el a ritkán használt tárgyakat, ruhákat, könyveket rendezni és csomagolni. Ők lesznek azok, amiket akár hetekig fog tudni hanyagolni, de már rendszerezetten várják a nagy napot. Gondoljon erre úgy, mint egy nagytakarításra, nem kezd el egyszerre ablakot pucolni és tisztasági festést is végezni.

5. lépés: A már félrerakott dobozokat különítse el egy ritkán használt helyiségbe. Legyen egy frontvonal, az a bizonyos TERÜLET. Mégis rendszerezettebb lesz a mostani otthona. Fontos, hogy ne érezze kaotikusnak a helyzetet.

6. lépés: Címkézzen, írjon listát egy-egy dobozhoz, így pontosan tudni fogja, mit tartalmaz az adott doboz. Új otthonában fogja ezt a döntést igazán vállon veregetni. Ismerjük a szituációt, amikor egy tányért keres valaki két órán át.

A pezsgőbontásra érett költöztetés sikere alapvetően két dolog eredménye

Oly ritkán gondolnak bele az emberek, hogy rendszer és rend nélkül a költözés alatt felesleges összegeket és időt fecsérelhetnek el.

Ha időben megszabadul azoktól a dolgoktól, amelyekre nincs szüksége új helyén, máris kevesebb fordulóval számolhat a költözésnél.

Az új helyen gyakran van szükség felújításra, amiben a régi „kacatok” csak akadályozzák a cél elérésében.

Csak olyan dolgokat őrizzen meg, amelyeknek van funkciója, amelyeket szeret vagy amire szüksége van.

Szervezettség. A kulcsszó.

Ha időben kezdi értesíteni vezetékes- és internetszolgáltatóit a címváltozásról, máris megspórolhatja, hogy a későbbiekben még párszor a régi postaládájának tartalmát az új lakóktól kérje el vagy olyan szolgáltatásért fizessen, amit nem Ön vesz igénybe.

Pontos adatok. A képlet második fele.

Ha időben kezdi el a csomagolandó anyagok és bútorok listáját összeírni, pontosabban tud a költöztetőcégek felmérő kérdésére válaszolni. Az ajánlat is pontosabb lesz.

Van lift, nincs lift?

Van-e parkolási korlátozás valamelyik címén? Ne aznap derüljön ki.

Érdemes a fagyasztott ételek tömkelegét szépen lassan felélni és szinte üres hűtőre kicentizni a költözés napját.

És célszerű egy olyan dobozt szem előtt tartani, amiben például egy váltóruha, takaró, harapnivaló és piperecikkek könnyen elérhetővé válnak, hogy az első éjszaka során ne kelljen dobozokban turkálnia az új helyén.

Legyenek elkülönítve azok fontos dokumentumok (pl. hivatalos iratok, házassági engedély, születési anyakönyvi kivonatok, a bankszámla adatait tartalmazó nyilvántartások), amiknek elkeveredése kavics lenne a cipőjében.

Bear Grylls szerű túlélő- és értékdoboz tartalma költözésnél:

 • Bankkártyák
 • Gyógyszer
 • Telefon és töltő
 • Laptop és töltő
 • Vécépapír
 • Ruhaváltás (a háztartás minden tagjának egyet)
 • Harapnivaló és víz (gyerekeknek és háziállatoknak)
 • A gyermek különleges játéka vagy takarója (ha nem bírják elpakolni)
 • Ékszerek
 • Zseblámpa
 • Mérőszalag
 • Szemeteszsákok
 • Papírtörlő
 • Készpénz
 • Minden egyéb érték, örökség vagy pótolhatatlan tárgy

Néhány nappal a kötözés előtt elkezdheti szétszerelni azokat a bútorokat, amik egyslungra nem vihetőek el, vagy nem férnek ki az ajtón, hogy könnyebben be tudja a költöztetőcég rakni kisteherautót a költözés napján.

Ezzel is időt spórol és nem ketyeg az óra.

Szereljen szét minden polcot, vegyen le minden képet és távolítsa el a hozzá érintkező felszerelt tárgyakat. Készítsen egy listát azokról a személyekről és szolgáltatásokról, akikkel az első napokban rendeznie kell a teendőket.

Lépjen kapcsolatba a közüzemi társaságokkal, pl. gázzal, villannyal és vízzel, hogy tudassa velük költözésének dátumát és az új címét.

Tudja meg azt is, mikor kapja meg új otthonának kulcsait.

Csomagolja dokumentumait és értékeit külön dobozba vagy táskába, hogy ne vesszenek el költözés közben.

Válasszon le minden olyan készüléket, amely most még köldökzsinórként kapaszkodik régi otthonához. Tűzhely, mosógép, mosogatógép stb. Ürítse ki és olvassza le a hűtőszekrényt / fagyasztót.

Az új házba költözés megszervezésének nem kell ijesztőnek lennie, különösen, ha a praktikus költözési ellenőrzőlistánkat használja.

A kisteherautó bepakolásához szükséges idő a ház méretétől és a csomagolandó holmik számától is függ. Ezért célszerű alaposan megtervezni az átköltöztendő holmik listáját.